Language Tree – Bildingsurlaub



Teaching books: Outcomes Teachers: Katy & Nuno

1. Woche	Montag	Dienstag	Mittwoch	Donnerstag	Freitag		
9.30am – 10.15am (45mins)	WELCOME: Welcome to the course, introductions. Lead into opening topic on work.	DISCUSSION: Health & illness – introduce students to UK healthcare system and compare / discuss.	LISTENING: Authentic listening materials to hear doctors talking about their work.	PRESENTATIONS: Give short presentations about a favourite sport.	READING & DISCUSS: Cornish history: From magic & stone circles to mining, fishing, industry & pirates.		
10.15am – 11am (45mins)	VOCABULARY: Idiomatic language & vocabulary linked to the workplace.	VOCABULARY: Idiomatic language & vocabulary linked to healthcare.	VOCABULARY: Practice using phrasal verbs connected to health.	LISTENING & VOCABULARY: Word games – alliteration, play on words.	READING & DISCUSS: Cornish history: From magic & stone circles to mining, fishing, industry & pirates.		
11am – 11.15am	Morning tea break						
11.15am – 12pm (45mins)	CONVERSATION: Authentic conversations in the workplace. Discussing job roles with colleagues.	READING: Interesting article about alternative forms of healthcare – Mindfulness.	GRAMMAR: Using modal perfect to speculate and make deductions.	WORD GAMES: Board games connected to word play.	VIDEO LISTENING: Excalibur & King Arthur – learn about British / Celtic / Cornish history linked to King Arthur.		
12pm – 12.30pm	Lunch						
12.30pm – 1.15pm (45mins)	READING: Interesting article about the challenges of working in a big company	(Bildingsurlaub 30 & 40) Cultural excursion: Coast walk to St Ives	DISCUSSION & DEBATE: Discuss links between good health & sport – lead into sport topic.	(Bildingsurlaub 40) Cultural excursion: Tintagel Castle & King Arthur	VOCABULARY: Personal histories – lexical language to talk about life stories.		
1.15pm – 2pm (45mins)	STATISTICS: The world of work – examine and discuss working conditions around the world.	Guided coast walk with teacher to continue the discussion from the classroom – mindfulness & enjoying nature.	SPEAKING: Use picture prompts to talk about different sports and opinions about them. Broaden vocabulary.	Guided tour with your English teacher with ongoing conversation from the classroom.	VOCABULARY: Use of similes to talk about personality and character traits.		
2pm – 2.15pm	Afternoon tea break						
2.15pm – 3pm (45mins)	DISCUSSION & DEBATE: The Pleasures & Sorrows of Work – Alain de Botton – discuss work & jobs in the modern world.	(Bildingsurlaub 30 & 40) Cultural excursion: Tate St Ives & St Ives	VOCABULARY: Specialist lexical vocabulary related to sports, matches, kit & rules.	(Bildingsurlaub 40) Cultural excursion: Tintagel Castle & King Arthur	CONVERSATION: Use target language to share stories of life experiences and family histories.		
3pm – 6.45pm (225mins)		Guided visit with your teacher to Tate St Ives & Barbara Hepworth. Contiue to discuss art, mindfulness & stroll around St Ives.		Guided tour with your English teacher with ongoing conversation from the classroom. Discuss and experience Celtic legends on the Atlantic coast.			

Language Tree – Bildingsurlaub



2. Woche	Montag	Dienstag	Mittwoch	Donnerstag	Freitag		
9.30am – 10.15am (45mins)	DISCUSSION & READING: Browse & discuss recent good news stories.	VOCABULARY: Practice and develop statistical language around the topic of business & economics.	DISCUSSION: Fashion, trends and clothing. Discuss personal preferences.	PRESENTATION: Cornwall & the Industrial Revolution.	REFLECT & DISCUSS: Review & practice key language from the 2-week programme.		
10.15am – 11am (45mins)	VOCABULARY: Newspaper headline language inc. use of puns.	READING: Financial crime	VOCABULARY: Lexical vocabulary connected to style, fashion and clothing.	READING & DISCUSS: Cornish history: From magic & stone circles to mining, fishing, industry & pirates.	PRESENTATIONS: Students give 5-minute presentation on a topic of their choosing followed by Q&A.		
11am – 11.15am	Morning tea break						
11.15am – 12pm (45mins)	GRAMMAR: Use of reported speech in newspapers.	DISCUSSSION & DEBATE: Business situation & role play.	DISCUSSION & DEBATE: Discuss the pros and cons of the fashion industry.	MUSEUM VISIT: Visit to Royal Cornwall Museum – with quiz and followed by Cream Tea to discuss findings.	SONGS & MUSIC: Use song lyrics to practice some key vocabulary or grammar. Plus tasks to explore song themes in the lyrics.		
12pm – 12.30pm	Lunch						
12.30pm – 1.15pm (45mins)	WRITING: Writing in a good news story using typical newspaper language.	(Bildingsurlaub 30 & 40) Cultural excursion: Eden Project	READING: Article about tattoos	(Bildingsurlaub 40) Cultural excursion: Geevor Mine	BOARD GAMES: Play some word-based board games to practice using English in relaxed / game situation.		
1.15pm – 2pm (45mins)	WRITING: Writing in a good news story. Editing & improving.	Presentation from Eden staff with Q&A on environmental issues & wildlife regeneration.	GRAMMAR: Recognise and use noun phrases to improve fluency.	Guided tour with a former miner from Geevor. Opportunities for a full Q&A with the miner to delve into Cornish history and culture.	BOARD GAMES: Play some word-based board games to practice using English in relaxed / game situation.		
2pm – 2.15pm	Afternoon tea break						
2.15pm – 3pm (45mins)	DISCUSSION & DEBATE: Sharing and discussing news stories.	(Bildingsurlaub 30 & 40) Cultural excursion: Eden Project	DISCUSSION & DEBATE: Discuss the pros and cons of the fashion industry including business centred role-play.	(Bildingsurlaub 40) Cultural excursion: Geevor Mine	FINAL MEAL: Meet for a leaver's supper for free flowing chat about the course and future plans.		
3pm – 6.45pm (225mins)		Presentation from Eden staff with Q&A on environmental issues & wildlife regeneration.		Guided tour with a former miner from Geevor. Plus, homemade Cornish pasties at the mine to explore local food traditions.			